Drie verdachten aangehouden in onderzoek naar cybercrime

Normal 15121381050 da93d6f6b9 k
Afbeelding: Shirley de Jong

In een onderzoek naar (online) oplichting heeft de politie op maandag 5 juli drie personen aangehouden. Het gaat om twee 23-jarige mannen en een minderjarige persoon, allen uit Assen.

Cybercrime kent veel verschillende vormen. Zo bestaat er naast internetoplichting ook Vriend-in-nood-fraude (VIN-fraude, ook wel WhatsApp-fraude) en bankfraude, ook wel spoofing genoemd. Bij spoofing doet een crimineel zich voor als een bankmedewerker, waarbij hij vertelt dat het slachtoffer is gehackt, omdat er verdachte transacties te zien zijn op de rekening. De oplichter, de nepbankmedewerker, dringt er vervolgens op aan om het geld over te maken naar een andere ‘veilige rekening’ Alle vormen van cybercrime kunnen een grote impact hebben op de slachtoffers, die vaak handelen in goed vertrouwen.

Onderzoek

Eerder werden al twee geldezels gehoord in deze zaak. Hierop ging het onderzoek verder met drie aanhoudingen als resultaat. De drie aangehouden verdachten worden verdacht van betrokkenheid bij VIN-fraude, spoofing en cybercrime waarbij meerdere slachtoffers voor duizenden euro’s zijn opgelicht.

Dit artikel verscheen eerst op Assen-Actueel.nl

Adverteren op ZuidlarenActueel.nl vanaf €3,75 per maand

Adverteren in de regio moet toegankelijk zijn voor bedrijven uit de regio, op ZuidlarenActueel.nl en onze partnerwebsites kunt u adverteren voor een kopje koffie per maand.
Meer informatie

Tynaarlo
06:05

18° C

Zwaarbewolkt

1.54 km/h

68%

Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief