Eerste electrolyser voor groene waterstof onthuld op Groningen Airport Eelde

7 maanden geleden gepubliceerd

Op 29 september 2023 is op Groningen Airport Eelde een demonstratiemodel van een decentral elektrolyser onthuld, met als doel om groene waterstof te produceren als emissievrije brandstof voor lichte vliegtuigen, drones en grondmaterieel op de luchthaven. De onthulling werd bijgewoond door zo’n 80 mensen en werd uitgevoerd door Marieke Abbink, directeur van New Energy Coalition.

Belangrijke stap in waterstoftechnologie

De komst van de elektrolyser geeft een sterke impuls aan het waterstofecosysteem in Noord-Nederland. De regio wordt door Europa erkend als een belangrijk centrum voor de ontwikkeling van waterstoftechnologie en is zelfs uitgeroepen tot de eerste Hydrogen Valley. Groningen Airport Eelde neemt met diverse duurzaamheidsinitiatieven een proeftuinrol op zich.

Uniek ontwerp

De elektrolyser heeft een uniek ontwerp waarbij de elektrolyser-stack zich bevindt in een met water gevulde, drukvaste mantel. Dit draagt bij aan de veiligheid en efficiëntie van het systeem. De elektrolyser produceert waterstof door elektriciteit van het zonnepark te gebruiken om water te splitsen in waterstof en zuurstof. Het systeem opereert zelfstandig en is niet afhankelijk van een toekomstige waterstofinfrastructuur.

Samenwerking en subsidie

Het WAviatER project, waar de elektrolyser deel van uitmaakt, is een initiatief van Toon Hermans (Managing Director van Demcon energy systems) en Jonas van Dorp (Manager Commercie & Communicatie van GAE). Het project ontvangt subsidie van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Consortiumpartners zijn Douna Machinery Leeuwarden, JB Besturingstechniek, REDStack, Demcon, GAE, New Energy Coalition en Rijksuniversiteit Groningen, ondersteund door TNO en VONK.

“Dit is een prachtige stap in de energietransitie en naar een duurzamere luchtvaart,” aldus Hermans. Het WAviatER project staat voor WAterstofproductietechnologie voor de Aviation sector en Energietoepassingen op Regionaal niveau.